Μαθαίνοντας από ισχυρά γυναικεία πρότυπα

Η κυρία Κατσέλη μετέφερε σήμερα- σε διαδικτυακή εκδήλωση (https://www.youtube.com/watch?v=-dP2TjgMkqw ) της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης σχετικά με τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις Ελληνικές προκλήσεις- βιώματά της αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων κατά των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων και υπερ της ισότητας των φύλων.

Κρατάμε από τη συνέντευξη ορισμένες φράσεις της

  • «όταν ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία στο Yale των ΗΠΑ μου ανατέθηκε για πρώτη φορά η διδασκαλία του μαθήματος Διεθνές Εμπόριο σε προπτυχιακούς φοιτητές. Αυτό το μάθημα είχε τη φήμη ενός δύσκολου μαθήματος με πολλά μαθηματικά. Όταν μπήκα στην τάξη έμεινα έκπληκτη μιας και υπήρχαν μόλις 3 φοιτήτριες σε σύνολο 120 φοιτητών. Στη διάρκεια 3 ετών διδασκαλίας από μια γυναίκα καθηγήτρια η σύνθεση του ακροατηρίου άλλαξε ριζικά. Μετά από 3 χρόνια οι φοιτήτριες αποτελούσαν πλέον το 50% της τάξης. Ήταν η παρουσία μου ως γυναίκα που διδάσκει ένα δύσκολο μάθημα που παρακίνησε νέες γυναίκες να υπερβούν τις όποιες αναστολές, να εγγραφούν στο μάθημα και να πάνε εξαιρετικά. Παράλληλα οι άντρες φοιτητές εξοικειώθηκαν με το πρότυπο της γυναικείας παρουσίας στα καθηγητικά έδρανα.» 
  • Σημειώνει επίσης για την δική μας ελληνική πραγματικότητα ότι έχουν βέβαια σημειωθεί βήματα προόδου από το 1934 και το 1956, δυστυχώς όμως η πρόοδος δεν επαρκεί για προσαρμογή με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε διάστημα 15 ετών η γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή έχει αυξηθεί μόνο κατά 5,3% όταν στην ίδια περίοδο χώρες όπως η Εσθονία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Φιλανδία σημειώνουν αλματώδεις προόδους αντίστοιχα. 
  • Στο εταιρικό τοπίο παραθέτει «σπάνια -πέρα από γυναίκες του οικογενειακού περιβάλλοντος ή του στενού φιλικού κύκλου- επιλέγονται για να υπηρετήσουν στα ΔΣ των επιχειρήσεων. Η συμμετοχή γυναικών, ακόμη και λόγω της ποσόστωσης, θα βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Δηλώνει στην Get Involved: «Παρά τις δυσκολίες, παρά τους πολλαπλούς ρόλους που θα κληθείτε να αναλάβετε , παρά την διαρκή προσπάθεια να βρείτε την ισορροπία
που σας ταιριάζει μεταξύ της επαγγελματικής , οικογενειακής και προσωπικής σας ζωής, τα καλύτερα είναι μπροστά σας … Μην διστάσετε να επενδύετε συνέχεια στον
εαυτό σας διευρύνοντας τι γνώσεις και εμπειρίες σας … μην δειλιάσετε να συμμετέχετε ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα αφήνοντας το δικό σας προσωπικό ,αλλά δημιουργικό, αποτύπωμα …
μην φοβηθείτε τις όποιες τυχόν αποτυχίες αλλά θεωρείστε τις μαθήματα ζωής για ένα καινούργιο ξεκίνημα … Κρατήστε ως πολύτιμο φυλακτό την γυναικεία σας ματιά και υπόσταση που σας έχει προικίσει με ιδιαίτερη παρατηρητικότητα , συναισθηματική ενσυναίσθηση , πρακτική ικανότητα και ανεξίτηλη ανάγκη προσφοράς. Αγκαλιάστε τη ζωή προσφέροντας και παίρνοντας αγάπη …»

Η κυρία Βάρφη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Velos Advisory και μέλος του Advisory Board της Get Involved μας δηλώνει για τη σημερινή ημέρα“Λαμβάνοντας υπόψη τη Παγκοσμια Ημερα της Γυναικας και τις συνομιλίες που έχω με συναδέλφους femtrepreuners & businesswomen αλλά και με νέες γυναίκες που ξεκινάνε τωρα τα επόμενα βήματα τους, ειτε να μπούν στον επαγγελματικό χωρο είτε  να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση, θα ήθελα να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις.

  • Τα βηματα σας τα ξεκινάτε εσείς οι ίδιες. Να λειτουργείτε με δημιουργικότητα ώστε να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι. Υπάρχουν μαθήματα βαθιά στην πορεία, υπάρχουν ικανοποιητικές προσπάθειες που γεμίζουν την καρδιά και το μυαλό σας, υπάρχουν καλές στιγμές και ορόσημα, αλλά πριν από αυτό υπάρχουν και πολλά σκαλοπάτια. Τελικά η κάθε προσπάθεια και εμπειρία αξίζει τον κόπο για τα δικαιώματά σας.
  • Έχω τόσο μεγάλο σεβασμό για όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν ανοίξει τις πόρτες, υποστήριξαν και στάθηκαν μαζι και άνοιξαν το δρόμο για τα κορίτσια να ονειρεύονται και να μεγαλώσουν. Η πρόθεσή μου και η δράση μου είναι πάντα να βοηθήσω όποια μπορώ, στη δουλειά και στο παιχνίδι, κάθε μέρα.”
Share this article