Το Συνέδριο | Get Involved

Το Συνέδριο

Το μοναδικό συνέδριο προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου νέοι από Ελλάδα και εξωτερικό λαμβάνουν θέσεις Κεντρικών Τραπεζιτών και συμβούλων, συζητούν θέματα που αφορούν την οικονομία της Ευρωπαϊκής ένωσης και των χωρών της και αποφασίζουν ακολουθώντας τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως προς το Συνέδριο

Η Ομάδα της #Get_Involved , με προσήλωση στον στόχο της για την ενίσχυση της οικονομικής παιδείας και της διεπιστημονικής προσέγγισης στα οικονομικά ζητήματα, ανακοινώνει τις λεπτομέρειες στην Φετινή Διαδικασία.

  • Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε τη Συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των διαδικασιών του συνεδρίου. Η Γ’ Προσομοίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διοργανώνεται από τη Get Involved, θα διεξαχθεί με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία και υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Get Involved στην προσπάθεια ενίσχυσης της βιωματικής οικονομικής παιδείας στην Ελλάδα. Η Training Day του Συνεδρίου θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (Ελ. Βενιζέλου 21 – 2ος όροφος)»

  • Στην πρώτη μέρα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί Training Day για τους Συνέδρους. Στη διάρκεια αυτής της ημέρας οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά ομιλιών και συζητήσεων με διακεκριμένες προσωπικότητες από τον Ακαδημαϊκό χώρο, τους Οικονομικούς Θεσμούς, τον Τραπεζικό χώρο, και την Πραγματική Οικονομία, όσο και από το Board of Advisors της εταιρείας. Συγκεκριμένα, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις ομιλίες και να θέσουν ερωτήματα στους ομιλητές, οι οποίοι θα θίξουν μεγάλο εύρος ζητημάτων γύρω από την Ευρωπαϊκή Οικονομία του σήμερα και την σημασία των Κεντρικών Αρχών για την κοινή οικονομία. Τα ονόματα των ομιλητών και το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς Εβδομάδες.

  • Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί, με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, ξενάγηση αποκλειστικά για τους συνέδρους στο μουσείο της ΤτΕ, όπου φιλοξενείται έκθεση με στοιχεία για την πορεία ως σήμερα, αλλά και το μέλλον των Ηλεκτρονικών Πληρωμών.

  • Στιγμές από την περυσινή Training Day θα δείτε εδώ

Στις υπόλοιπες ημέρες 14,15 και 16 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν οι κύριες διαδικασίες του συνεδρίου. Η διεξαγωγή θα λάβει χώρα στο Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, και συγκεκριμένα στους Συνεδριακούς Χώρους της Στοάς του Βιβλίου

Στις εσωτερικές διαδικασίες του συνεδρίου προβλέπεται νέα δομή, καθώς θα υπάρχουν 2 Επιτροπές:

  • Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Αρμόδια για την εξέταση των ζητημάτων στην χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα θα εξεταστούν, στα πλαίσια της, ζητήματα που αφορούν στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ρόλο της στο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  • Επιτροπή Καταστατικής Αναθεώρησης: Στην επιτροπή καταστατικής αναθεώρησης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διεύρυνση των σκοπών που επιδιώκει να ικανοποιεί με την πολιτική της η Ε.Κ.Τ, καθώς και ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς εσωτερικής της λειτουργίας. Παράλληλα, θα εξεταστεί ο ρόλος της ΕΚΤ σε Συγχωνεύσεις και Εξαγορές Τραπεζών.

  • Στόχος των δύο επιτροπών είναι να επιτευχθεί η μέγιστη εξοικείωση των συνέδρων με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Κ.Τ. μέσα από τη βιωματική μάθηση. Η μεγάλη διαφορά του συγκεκριμένου οργανισμού από άλλους διεθνείς φορείς, τόσο στη φύση των θεμάτων που επεξεργάζεται, όσο και στον τρόπο διαχείρισης του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, δίνουν μια νέα οπτική στους συνέδρους σχετικά με τις προσομοιώσεις και τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τους Συνέδρους

  • Δίνεται βάση στην προσυνεδριακή προετοιμασία, καθώς τα προεδρεία και επιστημονικοί συνεργάτες της Get Involved θα αναλάβουν σε προκαθορισμένα χρονικά σημεία την ανάλυση της Ημερήσιας Διάταξης και των Οδηγών Μελέτης, ενώ θα υπάρχει συνεχής επαφή με την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και δυνατότητα ερωτήσεων σε ζητήματα μελέτης από ομάδες και θα ενθαρρυνθεί η κατάθεση position papers από τους συνέδρους.

  • Στο επίπεδο των συνέδρων υιοθετείται το μοντέλο της Διπλής Αντιπροσωπείας για κάθε χώρα (Double Delegation). Οι σύνεδροι θα γνωρίζουν από νωρίς τα μέλη της κοινής αντιπροσωπείας. Στόχος της αλλαγής αυτής είναι να βρίσκονται σε κάθε επιτροπή, στην αντιπροσωπεία της χώρας, σύνεδροι με διαφορετικά αντικείμενα σπουδών (π.χ. Οικονομολόγοι από κοινού με Νομικούς). Τα οφέλη από αυτήν τη διαδικασία θα είναι πολλαπλά. Σε επίπεδο των ενδοσυνεδριακών συζητήσεων εξασφαλίζεται η πλήρης κατανόηση των θεμάτων και ενισχύεται το επίπεδο του διαλόγου. Παράλληλα, ενισχύεται η ομαδικότητα, όσο και η δημιουργία ευρύτερου δικτύου ανθρώπων.

  • Για την ενίσχυση της μελέτης και την διευκόλυνση των συμμετεχόντων θα δοθούν εξειδικευμένοι οδηγοί μελέτης για την κάθε χώρα, όσο και Κεντρικός Οδηγός Μελέτης, εστιασμένος στην ανάλυση των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα ημερήσιας διάταξης. Οι Οδηγοί μελέτης έχουν την έγκριση και την εποπτεία μελών του Advisory Board και επιστημονικών συνεργατών που τιμούν με τη συμμετοχή τους αυτή τις διαδικασίες του συνεδρίου.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Παρασκευή 13/12/2019 – Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος
Σάββατο 14/12/2019 έως 16/12/2019 – Αρσακείο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου

Πέμπτη

Προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο της Τράπεζας Ελλάδας.

 

Παρασκευή

09.30 π.μ – 12.30 μ.μ 

1° Πάνελ Ομιλητών 

12.30 μ.μ  – 13.00 μ.μ

Break

13.00 μ.μ – 17.00 μ.μ

2° Πανέλ Ομιλητών 

 

Σάββατο

9.30 π.μ – 12.00 μ


Συνεδρίαση Επιτροπών

12.00 μ.μ – 12.30 μ.μ

CoffeeBreak

12.30 μ.μ – 14.00 μ.μ

Συνεδρίαση Επιτροπών

14.00 μ.μ – 16.00 μ.μ

Lunch Break

16.00 μ.μ – 19.00 μ.μ

Συνεδρίαση Επιτροπών

 

Κυριακή

10.00 π.μ – 12.00 μ

Συνεδρίαση Επιτροπών

12.00 μ – 12.30 μ.μ

Coffee Break

12.30 μ.μ – 14.30 μ.μ

Συνεδρίαση Επιτροπών

14.30 μ.μ – 16.00 μ.μ

Lunch Break

16.00 μ.μ. – 18.00 μ.μ. 

Συνεδρίαση Επιτροπών

Δευτέρα

9.00 π.μ − 18.00 μ.μ.

Συνεδρίαση Επιτροπών

12.30 μ.μ. − 13.00 μ.μ

Lunch Break

13.00 μ.μ. − 18.00 μ.μ.

Τελετή Λήξης

 

 

 

Dress Code

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Προκειμένου να διατηρηθεί η προσομοίωση όσο το δυνατόν πιο κοντά στα υψηλά πρότυπα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ζητηθεί από όλους τους υποψηφίους να ακολουθήσουν τα πρότυπα της διεθνούς τυποποιημένης επαγγελματικής ενδυμασίας.

– Για τους άνδρες, το κουστούμι αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η γραβάτα δεν είναι υποχρεωτική.
– Για τις γυναίκες, προτείνεται επίσης μια ευπρεπής επαγγελματική εμφάνιση με το κοστούμι να αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή. Επιτρέπονται επίσης οι μπλούζες, τα πουλόβερ και τα φορέματα.
Απαγορεύονται τα κοντομάνικα μπλουζάκια, τα σορτς και τα αθλητικά παπούτσια.

Ο ενδυματολογικός κώδικας ισχύει για όσο διάστημα βρίσκεστε στον χώρο του συνεδρίου. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις μπορείτε να ντυθείτε όπως επιθυμείτε.

Συχνές Ερωτήσεις

Χρειάζομαι εξειδικευμένες γνώσεις για να συμμετέχω στο συνέδριο;

Το συνέδριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές, τόσο προπτυχιακούς, όσο και μεταπτυχιακούς, οικονομικών και νομικών σχολών, αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Πώς θα πρέπει να προετοιμαστώ για το συνέδριο;

Γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που θα εξεταστούν  στο συνέδριο η οργανωτική επιτροπή έχει μεριμνήσει ώστε να δημοσιευτούν έγκαιρα οι αρχικές προτάσεις ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν, όσο και λεπτομερείς οδηγοί μελέτης με στοιχεία της οικονομικής πραγματικότητας για την κάθε χώρα. Με την βοήθεια αυτών η προετοιμασία θα είναι  πολύ ευκολότερη.

Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων;

Κριτήρια επιλογής  θα είναι το βιογραφικό του αιτούντα, με έμφαση στην  συνεδριακή  εμπειρία. Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή έχει θέσει ως στόχο και την συμμετοχή ατόμων τα οποία λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος σε συνέδριο.

Τι έχει να μου προσφέρει αυτό το συνέδριο;

Το συνέδριο έχει να προσφέρει στον συμμετέχοντα ποικιλοτρόπως. Πρωτίστως, αντίληψη του πολυσύνθετου της διαδικασίας αποφάσεων της ΕΚΤ γιατί πίσω από κάθε απόφαση λανθάνουν οι επιδιώξεις 28 κρατών.

Γνωριμία με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε πολύπλοκα και πολύ σημαντικά ζητήματα.

Επίσης, το συνέδριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες soft skills αλλά και σημαντικές εμπειρίες στον χώρο των διαπραγματεύσεων και της οικονομικής πολιτικής.

Γιατί να επιλέξω την συγκεκριμένη προσομοίωση;

Μία προσπάθεια μιας ομάδας από όλο το εύρος της Ελλάδας, βασισμένη σε μια ιδέα που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτιά, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει δημιουργηθεί συνέδριο προσομοίωσης του συμβουλίου της ΕΚΤ, με διάθεση να προσεγγιστούν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα πλέον φλέγοντα ζητήματα της Ευρωπαϊκής οικονομίας του αύριο.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περαιτέρω πληροφορίες;

Στο E-mail της διοργάνωσης, καθώς επίσης και στη σελίδα μας στο Facebook.

Ομιλητές

 

 
Translate »