ΣΤ' Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ

Το ΣΤ’ Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για κάθε φοιτητή. Το Συνέδριο, το οποίο στηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, εντάχθηκε επίσημα το 2020 στο ημερολόγιο δράσεων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ECB Listens για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ (Strategy Review). Περισσότερα εδώ.

Διεξαγωγή για το 2022
Θα διεξαχθεί δια ζώσης με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα και πάντοτε σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς για τον COVID-19.

Θεματικές 2022
Οι θεματικές που θα εξεταστούν και θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων είναι οι παρακάτω:

1. Μηχανισμός Μετάδοσης Νομισματικής Πολιτικής
2. Πληθωρισμός (Ειδή, Μορφές, Συνιστώσες, Ιστορικά Δεδομένα και προβλέψεις)
3. Η συσχέτιση Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής στην περίοδο της πανδημίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων
4. Central Bank Digital Currency και Ψηφιακό Ευρώ

Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται αναλυτικά μέσα από έναν λεπτομερέστατο οδηγό μελέτης, τον οποίο λαμβάνουν τουλάχιστον 1 μήνα πριν το συνέδριο. Παράλληλα ενημερώνονται και έχουν την ευκαιρία να επιλύσουν απορίες μέσω των κλήσεων με την επιστημονική ομάδα της Get Involved.

Για Περισσότερα

Training Day
Η training Day λαμβάνει χώρα την 1η ημέρα του συνεδρίου και φιλοξενείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε expert talks από διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι δίνουν λεπτομερείς εισηγήσεις με βάση την θεματολογία του Συνεδρίου. Παράλληλα, οι διακεκριμένοι ομιλητές (καθηγητές, εκπρόσωποι θεσμών και άνθρωποι της αγοράς) μεταφέρουν μέσω του διαλόγου με τους συνέδρους τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ξεπερνώντας το χαρακτήρα μιας απλής διάλεξης.
Η Training Day είναι μοναδική εμπειρία για τους φοιτητές, καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε κορυφαίους ομιλητές και έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τα πλέον επίκαιρα ζητήματα της Οικονομικής Πολιτικής.

Ομιλητές
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε προηγούμενες διεξαγωγές του Συνεδρίου Προσομοίωσης της ΕΚΤ keynote ομιλητές ήταν ο κ. Στουρνάρας Ιωάννης, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, o κ. Χαρδούβελης Γκίκας, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Μαλλιαρόπουλος Δημήτριος, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Επικεφαλής Οικονομολόγος της ΤτΕ, ο κ. Ιωάννου Δημοσθένης, Senior Lead Economist στην ΕΚΤ, ο κ. Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδας, η κα. Απαλαγάκη Χαρίκλεια, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων, ο κ. Γκόρτσος Χρήστος, Καθηγητής Δημόσιου Οικονομικού Δικαίου Νομικής του ΕΚΠΑ , ο κ. Δράκος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ και αντιπρύτανης του ΟΠΑ.
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και το προφίλ των ομιλητών του Ε’ Συνεδρίου Προσομοίωσης ΕΚΤ για φοιτητές που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2021 παρακαλώ πατήστε εδώ.

Υποστηρικτές
Το Συνέδριο υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τράπεζων, καθώς και από σειρά εταιρειών οι οποίες μας τιμούν με την διαρκή τους στήριξη. Το ευρύτερο προφίλ της Get Involved αλλά και οι σταθερές συνεργασίες που έχουν δώσει στο συνέδριο χαρακτηριστικά καινοτομίας και διεπιστημονικότητας θέλουμε να δημιουργούν ασφάλεια σε εκείνους που μας εμπιστεύονται.

Σύνεδροι & Προσυνεδριακή Προετοιμασία
Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να συμμετέχει! Στόχος μας είναι η μέγιστη συμπερίληψη φοιτητών ανεξάρτητα του επιστημονικού πεδίου. Σημείο κλειδί για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου είναι η παροχή προσυνεδριακής υποστήριξης από την επιστημονική ομάδα της Get Involved, η οποία αποτελείται από διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το υλικό μελέτης (Οδηγός Μελέτης, Ευρετήριο Οικονομικών Όρων κ.α.), καθώς και οι κλήσεις προσυνεδριακής προετοιμασίας, διασφαλίζουν την υποστήριξη των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως υποβάθρου.

Γιατί να παρακολουθήσω το συνέδριο;
Το παρόν συνέδριο είναι σχεδιασμένο να διαφέρει των υπολοίπων και να αφήνει αντίστοιχο αποτύπωμα στις γνώσεις και το βιογραφικό των συνέδρων. Προσφέρει την δυνατότητα κάθετου και οριζόντιου Networking για τους συμμετέχοντες, αναπτύσσει ενεργά τις γνώσεις και τα soft skills των συμμετεχόντων – καθώς οι σύνεδροι έρχονται σε επαφή με τα πιο απαιτητικά ζητήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ συνεδριακά καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους, να συνθέσουν απόψεις και να συνδιαμορφώσουν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Συνεδρίου.
Τέλος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν όλα τα ανωτέρω οχι μέσα από ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν Πιστοποιητικό Γνώσεων που θα συνδέεται με τον λογαριασμό LinkedIn και το ηλεκτρονικό βιογραφικό τους.

Χρήσιμες Πληροφορίες

ΣΤ’ Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ

Οι θεματικές που θα εξεταστούν στο ΣΤ’ Συνέδριο Προσομοίωσης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

 1. Μηχανισμός Μετάδοσης Νομισματικής Πολιτικής
 2. Πληθωρισμός (Ειδή, Μορφές, Συνιστώσες, Ιστορικά Δεδομένα και προβλέψεις)
 3. Η συσχέτιση Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής στην περίοδο της πανδημίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων
 4. Central Bank  Digital Currency και Ψηφιακό Ευρώ

Στην Training Day του ΣΤ’ Συνέδριο Προσομοίωσης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

 1. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια, Τράπεζα της Ελλάδος
 2. Boris Vujčič, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κροατίας
 3. Gabriel Glöckler, Senior Manager (Principal Adviser), Directorate General Communications, European Central Bank
 4. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Ακαδημαϊκός Επικεφαλής του ΠΜΣ “Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο” της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Ινστιτούτου
 5. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επισκέπτης Καθηγητής στο London School of Economics, Δικηγόρος και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ
 6. Κωνσταντίνος Δράκος, Αντιπρύτανης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 7. Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τ. Υφυπουργός Οικονομικών
 8. Θεόδωρος Ι. Αθανασόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ΕΕΔΑΔΠ & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Cepal
 9. Νίκος Μαγγίνας, Chief Economist, Επικεφαλής Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
 10. Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς
 11. Σύλβια Κουρκουλή, Corporate Governance and Sustainability – ESG, Alpha Bank

Το ΣΤ’ Συνέδριο Προσομοίωσης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζετε μεταξύ άλλων από:

 1. Την Τράπεζα της Ελλάδος
 2. Την Ελληνική Ένωση Τράπεζων
 3. Το ΠΜΣ Διεθνείς Διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Τράπεζας
 4. Την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
 5.  Την Alpha Bank
 6. Την ΕΕΔΑΔΠ

Conference Venues

Τράπεζα της Ελλάδος

Ελευθερίου Βενιζέλου 21, Αθήνα, ΤΚ 10250

Αποτελεί το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο θα λάβει χώρα η Training Day του ΣΤ’ Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας επί της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου (τέως Πανεπιστημίου), δίπλα στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Απέχει 2 λεπτά με τα πόδια από την στάση του μετρό Πανεπιστήμιο και τις στάσεις των λεωφορείων Ακαδημία, Ομήρου και Πλατεία Κλαυθμώνος.
Η είσοδος των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, επί της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατά την είσοδο στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος θα δοθούν οδηγίες για την τοποθεσία της αίθουσας της εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να επιδείξουν κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης, όπως ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, κατά την είσοδό τους στο κτίριο.

Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138, Αθήνα 118 54

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη βρίσκεται σε έναν από τους βασικούς νέους άξονες ανάπτυξης της Αθήνας, καταλαμβάνει έκταση 8.200 τ.μ. και οι εκθεσιακοί του χώροι καλύπτουν επιφάνεια 3.000 τ.μ..
Εκεί θα λάβει χώρα η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του ΣΤ’ Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αίθουσες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των δυο επιτρόπων θα έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 300 θέσεων, επιτρέποντας την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών του Συνεδρίου ακόμα και σε περίπτωση επιβολής υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας.
Βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πειραιώς και απέχει 8 λεπτά με τα πόδια από την στάση του μετρό Κεραμεικός, 2 λεπτά από την στάση του λεωφορείου Κολυμβητήριο και 4 λεπτά από την στάση του λεωφορείου Μουσείο Μπενάκη.

Σεράφειο

Πειραιώς 144, Αθήνα 118 54

Το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων είναι ένα μοναδικό συγκρότημα Αθλητισμού Πολιτισμού και Καινοτομίας, 3.500 m2 που περιλαμβάνει πρότυπες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Εκεί θα λάβει χώρα η τελευταία ημέρα του ΣΤ’ Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα στην αίθουσα Field of Science, μεγέθους 800 τ.μ.. Στις διεργασίες της τελευταίας ημέρας οι δυο επιτροπές θα συνεδριάσουν από κοινού πάνω στην ίδια ατζέντα θεμάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και κυκλική συζήτηση μέσω της οποίας θα διαμορφωθούν τα πορίσματα του Συνεδρίου.
Βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πειραιώς και απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από την στάση του μετρό Κεραμεικός και 1 λεπτό από την στάση του λεωφορείου Κολυμβητήριο. Παρέχεται επίσης και χώρος στάθμευσης οχημάτων.