Το Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, αλλά και την εξασφάλιση της τήρησης των διαδικασιών του έχει αναπτύξει συγκεκριμένους Κανονισμούς Λειτουργίας που καλύπτουν το σύνολο των διαδικασιών και συμπεριφορών που γίνονται αποδεκτές κατά την διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Ο στόχος του παρόντος είναι η παροχή μιας περιεκτικής περιγραφής των κύριων σημείων των Κανόνων Λειτουργίας. Για τα πλαίσια της παρούσας ανάλυσης γίνεται ο διαχωρισμός πέντε τμημάτων των Κανονισμών Λειτουργίας: Ι. Η δομή του Συνεδρίου, ΙΙ. Δομή των επιτροπών, ΙΙΙ. Διαδικασίες συνεδρίασης και IV. Δικαιώματα Συνέδρων.
Η δομή του Συνεδρίου
Το Συνέδριο αποτελείται από δύο επιτροπές, την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Καταστατικής Αναθεώρησης. Οι εν λόγω επιτροπές εξετάζουν κοινές θεματικές, αλλά με διαφορετική προσέγγιση. Σε κάθε επιτροπή εκπροσωπείται το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (για περισσότερες πληροφορίες περί των επιτρόπων πατήστε εδώ).
Τα κράτη ανά επιτροπή εκπροσωπούνται με Double Delegation, δηλαδή από δυο συνέδρους, που λαμβάνουν τον ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη/ Νομικού Συμβούλου. Οι ρόλοι αυτοί είναι κοινοί, ισάξιοι και δεν διαχωρίζονται κατά την διεξαγωγή του Συνεδρίου, απλώς εκφράζουν τις δύο κυρίαρχες επιστημονικές προσεγγίσεις του Συνεδρίου.
Οι δυο κύριοι στόχοι του Συνεδρίου είναι η συνδιαμόρφωση της Ημερήσιας Διάταξης, μέσω τροποποιήσεων και προσθηκών και η προώθηση των ευνοϊκών πολιτικών του κράτους εκπροσώπησης μέσω της συνεργασίας και της διαβούλευσης. Σε περίπτωση που οι ενέργειες ενός/μιας συνέδρου εμποδίζουν την επίτευξη των εν λόγω στόχων θα υπάρξει σύσταση από την οργανωτική επιτροπή.